Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

28.03.2023 11:12

Майстриня-переселенка з Слов’янська виготовляє в’язані іграшки

6422a2559ff2d__334907950_882035496198719_4346826183097448119_n.jpg

Ольга Бурлачка разом з доньками ось вже майже рік тимчасово проживає у Дубовому. Тут її родина знайшла прихисток, втікаючи з рідного Слов’янська, яке з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України знаходиться під постійними ворожими обстрілами.   

Як розповідає пані Ольга, з Донеччини вона з доньками виїхала наприкінці березня 2022 року. І хоч було нестерпно важко покидати рідний дім, але безпека дітей для неї була у пріоритеті. Чоловік Ольги залишився вдома, аби доглядати хворого батька, який за станом здоров’я не може евакуюватися з міста.

У Дубовому Ольга Бурлачка з доньками винайняли квартиру та почали налагоджувати побут. Для переселенців з Донеччини адаптація  на новому місці пройшла відносно швидко. Ба навіть більше. Як розповідає Ольга, молодша донька так полюбила Закарпаття, що не хоче звідси виїжджати. Дівчина  знайшла нових друзів, відвідує місцеву школу, а головне – почувається у безпеці.

Поступово призвичаїлась до неспішного й спокійного життя у Дубовому й пані Ольга.

Майже місяць після приїзду на Закарпаття жінці знадобилося, аби почати заново займатись звичними справами, серед яких її улюблене хобі – в’язання гачком іграшок. Зараз же рукоділля не тільки відволікає жінку від негативних думок, а й приносить, хоч і невеликі, прибутки.    

За цей рік, перебуваючи у Дубовому, пані Ольга змайструвала з десяток ляльок, зайчиків, собачок та інших звірят за допомогою ниток та гачка. Жінка каже, що у кожен виріб вона вкладає часточку власної душі. А разом з тим, сам процес творення іграшок позитивно впливає на її емоційний та психологічний стан, допомагає відволіктися.

  • Рукоділлям займаюсь з дитинства. Спочатку в’язала теплі  речі для себе та рідних, а згодом взялась майструвати іграшки за допомогою гачка та ниток, - розповідає майстриня.

Першу іграшку зробила 9 років тому, допомагаючи старшій донечці виконати домашнє завдання з уроку технологій.

  • У ліцеї доньці дали завдання зв’язати м’яку іграшку гачком. Тож  я, будучи рукодільницею, вирішила допомогти дитині.  Переглянула через інтернет майстер-клас процесу виготовлення виробу і собі взялася майструвати. У мене вийшов милий в’язаний тигрик, - каже пані Ольга.

З тих пір Ольга Бурлачка змайструвала кілька десятків іграшок як для своїх діток, так і на замовлення. Популяризує свій товар жінка через інстаграм-сторінку.

Акуратні, виготовлені з натуральних матеріалів вироби манять до себе не тільки малечу, а й дорослих. Кожен її виріб – це подорож у країну дитинства та мультфільмів. Полюбляє майстриня в'язати здебільшого тваринок, це і тематичні звірятка до нового року, герої з мультфільмів чи вигадані лісові мешканці.

  • Працюю над іграшками у вільний від домашніх клопотів та основної роботи час. На виготовлення виробу йде від двох годин до кількох тижнів, все залежить від розміру іграшки та складності виробу. В’яжу без схем, все роблю за відчуттями. Спочатку малюю в уяві макет іграшки, а потім намагаюся його відтворити, - ділиться лайфхаком рукодільниця.

Пані Ольга розповідає, що найбільший вирів, який майструвала, мав  понад 60 сантиметрів висоти, а ось найменший – всього 2 сантиметри.

У планах жінки ще чимало ідей та задумів щодо майбутніх іграшок. Тож  побажаємо рукодільниці й надалі творити красу та тішити своїми мімішними виробами дорослих та дітей.