Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

08.02.2021 15:17

Селищний голова Денис Каганець: "Бізнес має працювати чесно. Сплата податків -- це внесок у розвиток громади"

64073a0748781__1614066309_01.png

Законами України передбачено, що податки сплачують усі, крім дітей, людей похилого віку та інвалідів.  З цих податків виплачується зарплата вчителям, медикам, військовим, поліцейським та іншим державним працівникам, отримують допомогу непрацездатні особи, пенсіонери, інваліди, малозабезпечені, а також особи, що тимчасово залишилися без роботи. 
На жаль, не все гаразд зі сплатою податків у Дубівській територіальній громаді.
Про це йшлося на засіданні виконавчого комітету Дубівської селищної ради 5 лютого. Згідно з даними Закарпатської податкової інспекції, за 2020 рік значна частина бізнесових структур, що працює на території Дубівської громади, взагалі не сплачує або не у повному обсязі сплачує податки і збори в селищну казну. Певна частина підприємців не платить податки  за нерухоме майно, землю, є такі, що працюють  без ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, реалізовуючи відповідні товари, деякі не оформляють працівників на роботу, а відповідно, не сплачують ПДФО. Варто додати, що це негативно позначається не тільки на наповнення місцевого бюджету, а й шкодить нелегальним працівникам. Оскільки працівникам, які офіційно не оформлені на роботу, не зараховується стаж, а як результат, у майбутньому вони залишаться без пенсії, не можуть отримати допомогу від втрати працездатності, нещасних випадків, по безробіттю. 
Які ж наслідки несплати податків підприємцями для громади? Це, перш за все, малі надходження до місцевого бюджету, а відповідно – зменшення видатків. Зокрема, це скорочення видатків на садочки, школу мистецтв, міжшкільний комбінат, не вистачатиме коштів на заробітну плату технічним працівникам шкіл, може виникнути ситуація, коли не буде у бюджеті коштів, аби оплатити за спожиту бюджетними установами електроенергію тощо. А що вже говорити про розвиток інфраструктури громади? Без належного фінансування не зможемо проводити ремонт садочків, шкіл, комунальних доріг, благоустрій території та інше.
Тому кожен підприємець має усвідомити, що сплата податків – це не тільки дотримання закону, а й внесок у розвиток та благополуччя нашої громади. Тож члени виконкому на засіданні звернулися до всіх підприємців сіл Красна та селища Дубове з проханням працювати у правовому полі: зареєструвати нерухомість, оформити працівників, сплатити у повному обсязі податки та збори. Ті ж підприємці, що торгують алкоголем та тютюновими виробами, мають отримати відповідні  ліцензії. Мешканцям, які займаються підприємницькою діяльністю без реєстрації, необхідно терміново зареєструватися як платники податків. 
Відтак, прийнято рішення створити комісію, яка у відповідності до ст. 18 та ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» буде здійснювати контроль платежів до місцевого бюджету, додержання законодавства про працю та зайнятість населення. Розпочне роботу комісія з 20 лютого. 
За результатами перевірки, у випадках виявлення незареєстрованих найманих працівників, неповної сплати податків і зборів, відсутності ліцензій тощо, будуть залучатися фіскальні та правоохоронні служби для притягнення порушників законодавства до відповідальності. Штрафи за порушення податкового і трудового законодавства великі, тож хотілося б, аби всі чесно працювали та сплачували податки, а не штрафи. 
Також хочемо подякувати тим підприємцям Дубівської громади, які чесно та прозоро працюють, сплачуючи всі податки та збори. Варто відмітити кращих з них. Так, лідерами-підприємствами  зі сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО)  (тогоріч цей вид податку сплачувався до районного бюджету, а цьогоріч 60% з нього йде до казни громади) є ДП «Мокрянське ЛМГ» (с. Красна), ТОВ «Навчальний центр «Автолюбителів» (смт Дубове), ТОВ «Форест БАМ» (с.Калини). Лідери зі сплати єдиного податку -  Д.В.Каганець (смт Дубове), П.С.Ребар (смт Дубове), В.В.Білак (смт Дубове), Р.Я.Руснак (с.Калини). Найбільші суми з акцизного податку надійшли від   Л.І.Бережник (смт Дубове), І.М.Бокоч (смт Дубове) та С.М.Каганець (смт Дубове).
Просимо всіх підприємців працювати прозоро та вболівати за розвиток нашої громади.
Денис Каганець, селищний голова.