Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

16.04.2021 14:41

Про новостворене КП «Дубівське» та благоустрій громади – в інтерв’ю з першим заступником селищного голови Романом Поліщуком

64073169b4e8f__1618580660_1618580626371.png

Одним з пріоритетних напрямів роботи Дубівської селищної ради є благоустрій та наведення затишку та порядку  у населених пунктах громади. Оскільки комунальні служби – КП «Водоканал» та ВУЖКГ, які «успадкувала» громада,  не належно виконували свою роботу та застрягли у «борговій ямі», керівництвом громади було вирішено створити новий  комунальний заклад. Тож рішенням сесії, що відбулася 22 лютого, було створено КП «Дубівське». Про подальшу долю  старих комунальних підприємств – КП «Водоканал» та ВУЖКГ  та які надії покладає керівництво громади на новостворене підприємство, говоримо з першим заступником селищного голови Романом Олександровичем Поліщуком. 

  • Романе Олександровичу, розкажіть, будь ласка, що передувало рішенню створити нове комунальне підприємство.
  • Перед тим, як прийняти рішення про створення нового комунального закладу, керівництво громади уважно вивчило та проаналізувало результати роботи  КП «Водоканал» та ВУЖКГ за останні кілька років. Тож зробили висновок, що вони неналежно виконували свої функціональні обов’язки, чимало недопрацювань виявлено і у веденні документації – більше 10 років не поновлювались установчі документи. А ще підприємства мають чималі борги зі сплати податків та не сплачено рахунки на великі суми за електроенергію.   Крім того, на території КП «Водоканал» є самозахват земельного наділу та інші нюанси: не розробили документації на право власності на земельні ділянки під водозабір, під очисні споруди, не змінювали тарифи понад 10 років на комунальні послуги тощо. З таким «багажем» комунальну службу громади розвивати належно досить складно.  Раціональним рішенням було обидва збиткові підприємства ліквідувати, а натомість створити нове, що змогло б ефективно надавати комунальні послуги.
  • З чого розпочало роботу КП «Дубівське»?
  • Варто зазначити, що, по-перше, це одне підприємство, яке виконуватиме функції, що раніше покладалися на два комунальні заклади, а, по-друге, це економія коштів на утримання апарату. Створено КП «Дубівське» рішенням сесії, що відбулася 22 лютого, тоді було і керівником закладу призначено І.М.Сойму та затверджено установчі документи.  А на сесії, що відбулася 13 квітня,  прийнято рішення про ліквідацію КП «Водоканал» та ВУЖКГ, затверджено нові тарифи для насалення на комунальні послуги, які надаватиме нове підприємство «Дубівське». Тарифи зараз винесено на громадські обговорення. Також за короткий період часу виготовлено документацію на право власності на землю ділянку під водозабір, на стадії завершення виготовлення права власності на земельну ділянку під очисні споруди. Готуються документи на отримання ліцензії на здійснення водопостачання та водовідведення з  лабораторною перевіркою якості води у водозаборі. Важливим є й те, що зараз змінено систему оплати за комунальні послуги.   Якщо раніше абоненти оплачували послуги у конторі підприємства, то зараз всі комунальні платежі будуть проводитися через банк. Тож вже з 1 травня мешканці селища, які користуються послугами підприємства, зможуть оплатити комунальні послуги у банку. КП «Дубівське» розпочало укладати договори з абонентами. Наразі всі комунальні установи – садочки, школи, лікарня, технікум – уклали такі угоди. На черзі – укладання договорів з населенням. До речі, у планах керівництва громади придбати для підприємства два потужні насоси для свердловин. Це дасть можливість налагодити спочатку 12-годинну подачу води до квартир та установ селища, а згодом – і безперебійне водопостачання. 
  • Як комунальна служба дбатиме про благоустрій громади?
  • Підприємство здійснюватиме санітарну очистку скверів, місць відпочинку у всіх населених пунктах. Але варто пам’ятати мешканцям громади, що кожен має прибирати території біля своїх будинків, а власники бізнесу – прилеглу територію до торгових та розважальних закладів, якими володіють. До речі, на минулій сесії затверджено також й Правила благоустрою, порушників будуть притягувати до адмінвідповідальності. Користуючись нагодою, хочу звернутися до мешканців громади з проханням бути свідомими та дбати про чистоту нашої громади. Бо ніхто, крім нас самих, не наведе лад і затишок на наших подвір’ях, вулицях, у селах. 
  • Дякую за розмову.