Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

25.06.2021 11:59

У Дубівській громаді порушників Правил благоустрою оштрафовано на понад 8 тисяч гривень

6407188f7abef__1624627368_1624627319902.png

Проблема засмічення гірських населених пунктів Тячівщини не нова. Всюди - і на придорожніх  зонах, і на берегаг річок та потічків, чи просто на галявинах у лісі – видніється сміття.   Безкультур’я громадян призводить до того, що край з великим туристичним та рекреаційним потенціалом перетворюється у смітник. 
Актуальною є ця проблема й для Дубівської ТГ. Адже території сіл Красна, Калини та селища Дубове також страждають від стихійних смітників.  
Однак Дубівська селищна рада не стоїть осторонь цієї проблеми й намагається ліквідовувати наявні звалища та працює над попередженням їх утворення у майбутньому. 
Як розповів перший заступник селищного голови, голова адмінкомісії Роман Поліщук, стихійні смітники на території громади є великою проблемою.  А створюють їх в основному недобросовісні громадяни, яким байдуже, де викинути сміття, головне – аби подалі від власних осель. Ось через таку байдужість страждають як природа, так і мешканці громади. 

  •   І це попри те, що на території громади  вже кілька років поспіль  обслуговує населення фірма з вивозу побутових відходів «КВ-Консалт». Однак з підприємством заключили угоди не так вже і багато громадян. Тому керівництво селищної ради відповідно до чинного законодавства України наполягає, що такі угоди мають заключити усі представники бізнесу, організації та підприємства, а також мешканці.  Ті ж громадяни, які не мають змогу придбати контейнери і оплачувати послуги з вивозу ТПВ, можуть скористатися одноразовими промаркованими пакетами від фірми, або ж сортувати сміття й викидати їх до сортувальних контейнерів. Понад  10 таких контейнерів фірма розмістила по всій території громади, - зазначає Роман Олександрович.

Разом з тим, Роман Поліщук зауважує, що  привчити людей не смітити та сортувати сміття надто складно. Тож доводиться вживати до злісних порушників Правил благоустрою більш радикальні заходи  - накладати штрафи.  
Так, ще на початку року було створено адміністративну комісію, обов’язком якої є стежити за дотриманням цивільного законодавства у сфері благоустрою на території громади. Саме ця комісія фіксує порушення Правил благоустрою та накладає штрафи.  За останні місяці роботи адмінкомісією було складено 8 адмінпротоколів на громадян за створення стихійних смітників на території громади. До казни громади вони сплатили штрафи на загальну суму  8330 грн. Так, 5 випадків забруднення навколишнього середовища зафіксовано у Дубовому, 2 адмінпротоколи складено на мешканців Калин та 1 – на мешканця Красної. 

  • Поштрафовано, звісно, тільки тих, кого вдалося зловити на «гарячому». Однак порушників значно більше. Тому нині вже працюємо над тим, аби біля кожного великого стихійного смітника було встановлено відеоспостереження. Такі камери вже встановлено на території Дубового, невдовзі мережу відеоспостереження буде розширено й у селищі, і у селах Красна та Калини, - розповідає Роман Олександрович.

Паралельно з тим, селищна рада організовує заходи з ліквідації смітників. Так, весною було проведено екологічну акцію «Чисте довкілля», до якої приєдналися небайдужі мешканці громади. Під час цього заходу було ліквідовано 4 стихійні звалища й вивезено за межі громади понад 2,5 тисяч мішків зі сміттям. 
Ще кілька великих смітників, зокрема, у Калинах, поблизу транспортного мосту, у селищі Дубове, біля траспортного мосту, на цвинтарях  та на початку села Красна було ліквідовано зусиллями виконавчої влади. Так, старости сіл Калини та Красна щораз реагують на ситуацію з забрудненням їх населених пунктів та здійснюють відповідні дії з ліквідації звалищ.
Як зауважує староста села Калини В.І.Метелешко, за останній рік у с. Калини було ліквідовано кілька смітників, один з найбільших знаходився поблизу транспортного мосту. Однак недобросовісні громадяни через деякий час знову засмічували ці місця. 
Тож місцева влада переконана, що вирішити ситуацію зі сміття на території громади можливо тільки, якщо проводити з мешканцями профілактичні бесіди, підвищуючи їхню екологічну свідомість та  вдаючись до радикальних заходів - штрафуючи порушників. Адже поки свідомість людей не зміниться, екологія краю – у небезпеці.