Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

12.07.2021 11:08

У пункті щеплення проти Ковід-19, що діє у селі Калини, імунізують населення двома видами вакцини

64070042162c2__1626085649_img-47c5b979e28978f2395378b254a9a505-v.jpg

З початку квітня на базі Калинівської АЗПСМ розпочав роботу пункт щеплення проти коронавірусної інфекції Ковід-19. У наявності є дві різні вакцини - AstraZeneca/CoviShield та CoronaVac. Щоденно тут імунізуються від 3 до 10 осіб.Як розповіла завідувач амбулаторії Світлана Фіцай, спочатку медики проводили щеплення тільки вакциною AstraZeneca/CoviShield. Першу дозу цієї вакцини вже отримало понад 100 мешканців району, а частина з них вже провакциновано й другою дозою. Також півтора місяця тому до пункту поступили 80 доз вакцини CoronaVac. Відповідно медперсонал пройшов й спеціальні курси з імунізації цією вакциною й отримали сертифікат.
Світлана Анатоліївна зазначає, що вакцина CoronaVac значно практичніша у використанні, адже, на відміну від вакцини AstraZeneca/CoviShield, яка має у флаконі 10 доз, вона містить одну дозу в одному флаконі. Тож громадяни, які бажають імунізуватися цією вакциною, можуть приходити до пункту індивідуально у будь-який час. Для отримання вакцини CoronaVac не потрібно направлення сімейного лікаря, однак пацієнти мають мати при собі посвідчення особи чи копію декларації.
- Першою дозою CoronaVac вже імунізовано 30 осіб. Друга доза вакцини має бути введена пацієнту через 28 днів після отримання першої. Ця вакцина легко переноситься і не викликає ускладнень. Вона має хорошу ефективність проти небезпечного штампа коронавірусу «Дельта», - каже Світлана Фіцай.
Наразі у пункті вакцинації імунізують осіб, що перебувають у групі ризику та віком 60 і більше років, колективи соціальних установ та освітян, медиків та інших.
Загалом, до Калинівського пункту вакцинації звертаються мешканці Ганич, Калин, Дубового, Усть-Чорної та Лопухова.
Особи, яких щепили двома дозами вакцини проти COVID-19, за потреби можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Таке свідоцтво видано 12 особам одразу після щеплення другою дозою вакцини.
Крім того, Світлана Анатоліївна зауважує, що вже у вересні на базі пункту проводитимуть щеплення й третьою вакциною Pfizer.
Пункти вакцинації проти Ковір-19 також діють на базі Дубівської та Ганичівської АЗПСМ, тут імунізація населення проводиться тільки вакциною AstraZeneca/CoviShield.
 Медики звертаються до всіх мешканців району з проханням звертатися до пунктів вакцинації та прищеплюватися проти Ковід-19.