Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

17.07.2021 11:04

У Дубовому раптова злива наробила лиха

панорама-Дубового.-Автор-світлини---Олександр-Савенко..jpg

Вчора, 16 липня, у післяобідню пору над Дубовим пронеслася раптова і потужна злива. Через інтенсивні опади, що тривали близько години, гірський потічок Нижній Дзвур став повноводним, вийшов з берегів та ледь не забрав життя місцевого мешканця В.Мадара.
Як розповідає донька постраждалого, за лічені хвилини до паводку її батьки разом з дворічною донькою саме повернулися на автівці з центри Дубового, мама та донечка вспіли вийти з машини та зайти до обійстя, а ось її батько Володимир Мадар затримався у автомобілі. У той момент брудна вода розлилася на дорогу та підтопила транспорт з чоловіком. Несуча вода ледь не забрала автомобіль, та, на щастя, він оперлося на дерево. Дубівчанин зумів вилізти через вікно на дах автомобіля. А тим часом навколо нього вирував паводок.
Донька Володимира Мадара каже, що це була жахаюча картина: батько перебував у епіцентрі стихії, а допомогти йому жінка ніяк не могла, адже велика вода розлилася по всій дорозі та на домогосподарства, несла великі брила та пні.
Простояв на даху своєї автівки чоловік тривалий час. Врятували сусіди за допомогою довгої драбини, яку спустили з пагорба, що над другим берегом потічка. Ось нею постраждалий й виліз на гору.
Крім того, велика вода зруйнувала гараж пана Мадара, забрала причіп, наповнений яфинами, та все майно, що було у прибудові, пошкодив паводок й паркан, а все подвір’я замулив.
Загалом, від стихії постраждало кілька дворогосподарств, де частково та повністю знищено урожай, та підтоплено два будинки. А на кількох ділянках зруйновано дорожнє полотно по вулиці Шевченка.
Як розповідають місцеві жителі, причиною паводку є не тільки інтенсивний дощ, а й захаращені прибережні зони потічка брилами, пеньками та гіллям, які залишають після себе лісозаготівельники. Саме ці відходи з дерев, змиті потічком, й утворили затор під бетонним мостиком, що знаходиться навпроти будинку Мадарів. Через загат річка не мала проходу й вилилася на дорогу.
Відразу на надзвичайну подію зреагувало керівництво громади. Селищний голова Денис Каганець приїхав на місце стихії для вивчення ситуації. А вже сьогодні зранку на прохання Дениса Васильовича розпочато роботи з ліквідації наслідків стихії. Прибула спеціалізована техніка, яка проводить розчистку русла річки та вивозить намул й габаритні пні.
Крім того, на місці працюють й місцеві рятувальники, які викачують воду з приміщень постраждалих будинків та допомагають розчищувати річище.
Як зауважує Денис Каганець, аби ліквідувати наслідки стихії, буде розчищено понад 100 метрів русла потічка впродовж кількох днів, після цього заплановано капітально відремонтувати дорогу. А в понеділок комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Дубівської селищної ради здійснить обстеження дороги та обійсть, що постраждали.