Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

21.09.2021 15:49

У Дубовому показали кінострічку В'ячеслава Бігуна "Брат Іван"

6405efedebc49__1632229213_img_9445.jpg

Сьогодні, 21 вересня, у будинку культури смт Дубове відбулася  прем’єра стрічки В’ячеслава Бігуна «Брат Іван» про Івана Чендея. Переглянути стрічку до зали завітали родичі покійного письменника, що проживають у селищі, давні знайомі, односельці та шкільна юнь з наставниками. 
Найперше, глядачів привітала керівник відділу культури Василина Руснак та запросила до слова публіциста, письменника та викладача Михайла Носу. Він коротко ознайомив присутніх з сюжетом фільму та розповів про те, як проходили зйомки стрічки, затим запросив усіх до перегляду. 
 «Брат Іван» — сімейна кіноісторія сценариста фільму «Тіні забутих предків». Всього було 11 в верховинській сім’ї Чендея на Тячівщині: четверо братів і п’ятеро сестер. У стрічці троє з них оповідають про непросту долю брата Івана, якому судилося стати видатним українським письменником і сценаристом найвідомішого українського фільму.
Цей фільм вже здобув нагороду за найкращий сценарій Міжнародного фестивалю історичного кіно (2021).
Автор стрічки В’ячеслав Бігун ― кінематографіст і вчений-юрист із Закарпаття, знаний такими фільмами, як «Серце мами Гонгадзе», «Сильні духом», «Як тебе не любити». Він є автором близько 600 публікацій і 35 фільмів, які на осінь 2021 року здобули більше 70 нагород.
Сім цікавих фактів про фільм «Брат Іван»
1.     «Брат Іван» – вже четверта кіноновела автора з циклу фільмів про Івана Чендея. Попередні – «Криниця Чендея», «Ясенова Івана Чендея» та «”Тіні” Івана Чендея».
2.     «Брат Іван» відтворює родинну і сімейну історію Івана Чендея. У фільмі йдеться і про дуже приватні моменти його життя: віру та релігію в радянський час, втрату дітей – двох синів, складні  стосунки з батьком (який не хотів аби син був письменником). Глядач дізнається, що чимало творів автора було створено в рідних місцях на Тячівщині, де він черпав своє натхнення.
3.     «Брат Іван» – меморіальний фільм. У стрічці зафільмовані особистості, які вже пішли засвіти, але продовжують жити в кіно. Зокрема це дружина письменника Марія Іванівна Чендей (1924-2016) і його сестра Анна Михайлівна Магула (1927-2019).
4.     «Брат Іван» зацікавить і мовознавців. У стрічці представлено автентичну закарпатську говірку, точніше – кілька. Адже дружина письменника була родом із Чинадійова на Мукачівщині, а сам він (як і його сестри) з селища Дубове, яке раніше було частиною Рахівщини. Цікаво, що й в своїх творах письменник, який писав зразковою літературною мовою, нерідко доречно додавав діалектизми, збагачуючи її.
5.     Фільм створено в 2017-2021 роках за сприяння родини письменника і в співпраці над інтерв’ю з Олександром Гаврошем. Раніше в співпраці з ужгородським письменником було створено фільми «Останній солдат» і «Ясенова Івана Чендея» (про сходження на літературний Еверест письменника).
6.     Місця. Стрічку фільмували в кількох закарпатських місцевостях: Ужгороді, Дубовому, Калинах, окремі кадри зафільмовані автором в Тячеві та Хусті.
7.     Титулований фільм. VIII Міжнародний фестиваль історичного кіно (2021) присудив стрічці нагороду за найкращий сценарій. Голова журі Іван Канівець відзначив кінокартину за її драматургію та «оригінальний ракурс, з якого раніше життя і творчість Івана Чендея не висвітлювалися автором».

Поділитись
Дізнайтеся також

Усі новини