Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

27.09.2021 15:47

Чого прагне молодь Дубівської громади?

6405ef4bdbed9__1632745071_1632745070780.png

Яка вона, молодь Дубівської громади, чим живе і до чого прагне? Таке дослідження днями провів у межах проекту «Молодь ТУТ: створи громаду молодіжних перспектив» відділ економічного розвитку, інвестицій, інформаційної політики та туризму за підтримки керівництва освітніх закладів громади серед учнів навчальних закладів та  студентів Закарпатського політехнічного фахового коледжу. Опитування проводилось шляхом розміщення анкети у мережі та надання запитань безпосередньо реципієнтам.  Основним завданням цього дослідження було дізнатись, які можливості та програми вже існують у нашій громаді для молоді, чого саме хоче молодь, чим захоплюється, про що мріє, чи почуває себе безпечно та чи включена вона в процеси громади.   Під час цього експерименту було опитано 180 осіб з усіх населених пунктів громади: 79 хлопців та 101 дівчину. Більшість опитаних – молодь віком 10-14 років (161) та 11 осіб -  віком 15-18 років.  До анкети включало 22 запитання. Ми зробили детальний аналіз  відповідей та отримали такий результат. 

Більшість хлопців та дівчат громади проводять своє дозвілля, відпочивають та почуваються комфортно вдома, у школах, у Дубівській школі мистецтв, у місцевому парку чи у кафе, на стадіоні чи у спортзалі, дехто полюбляє відпочивати на річці, у горах чи у лісі, відвідує будинок культури чи дискотеки тощо.

Задля отримання додаткових знань для   саморозвитку юнаки та дівчата громади відвідують школу, бібліотеку, Дубівську школу мистецтв, займаються з репетиторами додатково, зокрема, з англійської мови, української мови, математики. А також потрібну інформацію шукають в інтернеті. Більшість молоді громади мають хобі, насамперед, люблять малювати, співати, танцювати, грати на музичних інструментах, вишивати, готувати, плести бісером, читати книги, писати вірші, фотографувати, займатися різноманітними видами спорту – тенісом, футболом, баскетболом, волейболом тощо.

Прагнуть, щоб всі люди були рівні між собою, незалежно  від статусу, статі, етнічних та релігійних вподобань, щоб всі включалися в життя громади, були активними, ввічливими, чуйними та культурними. Молодь хоче, щоб у школі серед дітей не було булінгу, аби учні були вихованими, шанобливо ставились один до одного. Щоб громадська активність зростала, була на вищому   рівні, ніж є зараз, молодь прагне втілювати у життя більше креативних ідей та сучасних ініціатив.

Для проведення дозвілля, саморозвитку, отримання додаткових знань та просто відпочинку в Дубівській громаді молоді не вистачає: кінотеатру, аквапарку, дискотек, різноманітних спортивних змагань, конкурсів, концертів, творчого контенту для молоді та дітей, скейт-парку, велодоріжок, торгових центрів, атракціонів. Опитанні вважають, що у громаді замало місць громадського простору, спортивних майданчиків, місць для відпочинку, різноманітних гуртків, зокрема, спортивних, екологічних, історичних, математичних, різноманітних курсів, насамперед, кулінарних, з психології, з вивчення іноземних мов тощо.

На основі цих відповідей можна зробити висновок, що молодь Дубівської громади прагне розвиватися, хоче вчитися чомусь новому, думає про своє майбутнє, а також про майбутнє своєї громади.

Тож залишається тільки дослухатися до зауважень юнаків та дівчат і спільно з громадою намагатись створити простір, що давав би молоді можливість розвивати свої таланти та здібності, виховував би патріотів, нову генерацію мислячих та креативних особистостей. 

Лариса Декет, головний спеціаліст відділу економічного розвитку, інвестицій, інформаційної політики, туризму.

Поділитись
Дізнайтеся також

Усі новини