Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

25.12.2021 13:45

При КНП «Дубівська лікарня» створено опікунську раду

6405d3050d3be__1637856382_img_0716.jpg

Сьогодні, 25 листопада, в актовому залі Дубівської лікарні зібрались громадські діячі, представники місцевої влади, бізнесу та медичної галузі на запрошення директора закладу Ігоря Білеги.

Під час зустрічі було вирішено створити опікунську раду при КНП «Дубівська лікарня». Як пояснив Ігор Миколайович, це громадський консультативно-дорадчий орган, метою якого є  сприяння діяльності закладу охорони здоров’я і поліпшення його матеріально-технічної бази, покращення якості та доступності медичних послуг населенню, реалізації права громадян на участь в управлінні охороною здоров’я.

Відтак, присутні обрали головою опікунської ради підприємця Володимира Бережника, заступником – підприємця Василя Бережника, а секретарем – медичного директора і голову профкому Кароліну Куцин. 

Після цього Ігор Білега зробив аналіз роботи медичного закладу, озвучив основні досягнення лікарні та проблеми, над вирішенням яких спільно з опікунською радою необхідно працювати. 

Зокрема, повідомив, що в 2021 році проведено поточний ремонт у поліклінічному відділені, замінено вхідні двері тощо. Також лікарня наразі надає медичну допомогу за такими пакетами послуг від НСЗУ, як: «Стаціонарна медична допомога дорослим без хірургічного втручання», «Амбулаторно-поліклінічна допомога», «Стаціонарна паліативна медична допомога», «Ведення вагітності у амбулаторних умовах, «Амбулаторна стоматологічна медична допомога».

У своєму виступі Ігор Миколайович зазначив, що у планах є розширити надання послуг для пацієнтів. Однак через високі вимоги від НСЗУ на отримання того чи іншого пакету послуг,  лікарня має, перш за все, орієнтуватися на свої сили та спроможність відповідно забезпечити кадрами та обладнанням заклад. Зокрема, привів приклад вимог від НСЗУ до лікарні, яка вправі надавати стаціонарну допомогу дитячому населенню, серед яких: лікарня має мати кадрове забезпечення з 4 дитячих лікарів-анестезіологів, наявність 6 апаратів ШВЛ тощо. Як пояснив Ігор Миколайович, більшість з зачитаних пунктів Дубівська лікарня не має можливість виконати, оскільки відчутний кадровий дефіцит і є нестача коштів для придбання необхідного обладнання. Як альтернативу запропонував впродовж 2022 році розпочати підготовку та націлити спільні зусилля, аби отримати через два-чотири роки пакети послуг «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату» та «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи». Обґрунтував необхідність відкриття реабілітаційного відділення, навівши статистичні дані щодо захворюваності та інвалідізації цереброваскулярними захворюваннями, та продемонстрував основне обладнання, яким має бути облаштоване відділення. Реабілітаційні кімнати запропонував розмістити на першому поверсі стаціонарного корпусу лікарні. 

Після обговорення пропозицій члени опікунської ради прийняли такі рішення: ініціювати звернення до селищної ради з проханням розробити проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт першого поверху стаціонарного корпусу лікарні, відшуковувати через різні благодійні організації та фонди кошти на придбання обладнання, а керівництво лікарні здійснюватиме роботу з пошуку необхідних кадрів.

Наступне засідання опікунської ради відбудеться вже на початку  2022 року.