Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

27.02.2022 15:16

Довгожителька з Дубового відзначила 90-ліття

default-for-import.jpg

27 лютого у колі великої, дружної родини дубівчанка Марія Юріївна Дурунда відзначила славний ювілей – 90-ліття.   І такими красними роками Бог нагородив її за чесний труд та добрі діла, які творила впродовж усього життєвого шляху. Хоч і не була доля бабусі Марії  простою, але завжди всі труднощі вона долала з вірою в серці та з добрим ставленням до людей. Попри поважний вік, Марія Дурунда не розгубили оптимізму й блиску в очах, своїм прикладом вчить інших цінувати життя й бути терплячими. 

Народилася пані Марія 27 лютого 1932 року, була середньою дитиною у багатодітній родині Юрія та Марії Бігунців. Батько був лісорубом, а мама– домогосподаркою. Вони зростили 7 діток – двох хлопців та п’ятьох дівчаток – у невеликій сільській хатині. Сім’я жила скромно, однак дружно та у любові. Своїх дітей Бігунці вчили не цуратися будь-якої праці. У родині дотримувались принципів справедливості та любові до ближнього, всі намагалися допомагати один одному й підтримувати. Діти нарівні з дорослими трудилися, адже інакше прогодувати велику родину не було можливості. Марія також долучалася до роботи, допомагала доглядати худобу, поралася по хаті й господарству. Разом з тим, полюбляла юнка займатись рукоділлям – вишивала, пряла та ткала.  

У юнацькі роки Марія зустріла свою долю – дубівчанина Василя Дурунду, який працював машиністом Усть-Чорнянського лісокомбінату.  З ним народили та виховали 5 дітей – Ганну, Марію, Василя, Івана та Володимира.  Зі своїм  супутником   пліч-о-пліч пройшли всі випробовування, які випали їм на життєву дорогу. Однією з трагічних сторінок життєпису подружжя стала смерть сина Івана.   Юнак був призваний до лав радянської армії, де за загадкових обставин помер. А ще материнські сльози лились, коли сина Володимира забрали воювати до Афганістану. Ночами жінка просила у Бога прихильності до сина, й її молитви були почуті – через деякий час хлопець прийшов додому цілий та неушкоджений.

Більшу частину свого життя жінка присвятила вихованню дітей, створенню затишку в домі та догляді за господарством. Працювала також  на  заводі з переробки деревини, що діяв у присілку Пасічна, та деякий час -  прибиральницею у місцевій школі.

Відрадою й улюбленою справою для бабусі Марії було рукоділля. З великим натхненням та вмінням вона в’язала, пряла та ткала. А ще завжди слідувала Божим заповідям і цьому вчить дітей, внуків та правнуків. Повсякчас читає релігійну літературу, навіть у свої 90 років чи не щонеділі навідується до храму на богослужіння.  

На жаль, ось уже понад 10 років Марія Юріївна йде по життю з одним крилом. Дорога чоловіка Василя була коротшою. Але всю свою любов, турботу та знання сьогоднішня ювілярка віддає своїм нащадкам. А має бабуся 7 онуків та 10 правнуків. Серед них є успішні бізнесмени, лікарі, лісівники, бухгалтери, працівники соціальної сфери тощо. 

Марія Дурунда завжди була, є й буде для всіх своїх рідних берегинею сімейного вогнища, яка сповненою любові до праці, щирої приязні до ближніх, глибоковіруючою й мудрою.

Рідні та близькі щиро вітають ювілярку з днем народження та бажають ще довгі роки прожити у  здоров’ї та під покровом Всевишнього.