Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

19.04.2022 14:46

У місцевій пекарні випікають паски за давнім рецептом та з молитвою на устах

63fca7883da2a__img_1490.jpg

Християни східного обряду цієї неділі святкують Великдень. Це світле свято, що символізує перемогу добра над злом, наша країна зустрічає у непрості часи, коли українці воюють за незалежність та захищають свою землю від російських окупантів.

І попри все, намагаємося не забувати про цінність цього дня і про те, що головне - це творити добро, допомагати та підтримувати один одного.

Так, аби кожен зміг відчути радість Христового Воскресіння, громадськість та підприємці організовують великодні набори та випікають паски, які передають військовим на передову та особам, що постраждали від війни.

Головний атрибут торжества – паску -  як для мешканців району, так і для військових та переселенців випікає підприємець з Дубового Серій Вурста.  Особливість цього великоднього хліба у тому, що він печеться за давнім   рецептом і за смаком нічим не поступається домашньому. Ця пекарня спеціалізується на випіканні хліба та хлібобулочних виробів, а напередодні Пасхи до асортименту виробів додається ще й великодній хліб.

Про те, як проходить процес випікання паски, довідались, завітавши у виробничий цех.

Пекарі кажуть, що за кілька тижнів до свята заготовляють хрестики та різноманітні віночки. Цьогоріч заготовка прикрас розпочалася ще 12 квітня, а ось 18 квітня у пекарні спекли перші дві партії пасок – 150 хлібин. З кожним наступним днем кількість виробів збільшується. Передбачається, що до Великодня пекарня виготовить близько 5 тисяч пасок.

…У цеху кипить робота:  одні замішують тісто, інші вже розділяють готовий напівфабрикат та відправляють до циліндричних форм. Ще кілька працівниць трудяться над оздобою хлібин.

Власник пекарні Сергій Вурста запевняє, що паску готують за давнім рецептом, до складу якого входить молоко, яйця домашньої птиці, мед тощо – всі інгредієнти без штучних барвників чи хімічних добавок.  І додає, що обов’язково перед тим, як пекарі беруться за випікання пасок, промовляють молитву.  

А тим часом з печі працівниці виймають готові пасочки та викладають їх на стелажі. Згодом їх запакують у харчову плівку та відправлять до споживача. Частину пасок буде розподілено по крамницях району, а частину -  відправлять нашим захисникам на передову та передадуть потребуючим – як місцевим мешканцям, так і переселенцям.

- Перші 150 пасок вже попрямували до наших захисників на передову. Ще 200 великодніх хлібин для солдат чекають на відправлення. Якщо будуть за ці дні запити на паски від волонтерів, то будемо допомагати. Адже воїни особливо потребують підтримки й, отримуючи паску, вони зможуть відчути тепло й радість Великодня. А головне – підкріпити духовні сили,  - каже Сергій Михайлович.

Також підприємець має на меті передати паски й переселенцям, які нині тимчасово проживають у комунальних закладах Дубівської громади.

Тож нехай свято світлого Воскресіння огортає кожного теплом та добробутом, подарує надію та віру у перемогу добра над злом.