Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

15.06.2022 13:46

Хто добре діагностує, той добре лікує: у Дубівській лікарні за грантові кошти придбали новий рентгенологічний комплекс

панорама-Дубового.-Автор-світлини---Олександр-Савенко..jpg

 

“Хто добре діагностує – той добре лікує”: у Дубівській лікарні за грантові кошти придбали новий рентгенологічний комплекс

Днями у Дубівській лікарні презентували роботу нового цифрового рентгенологічного комплексу європейського виробництва, який придбано за грантові кошти у рамках програми підтримки проєктів безпеки людини «Кусаноне» Посольства Японії в Україні. Реалізувала проєкт Дубівська селищна рада у співпраці з ГО «Простір молоді». Вартість медичного обладнання – 2346000 грн.

Оглянути роботу нового обладнання до лікарні завітало керівництво громади та громадськість.  Як повідомив селищний голова Денис Каганець, оскільки одним із найважливіших пріоритетів селищної влади є здоров’я мешканців громади, то керівництво громади спрямовує значні зусилля, аби медицина у сільській місцевості покращувалась та розвивалась. А тому проводиться активна робота з залучення донорських та грантових коштів на підтримку медичної галузі. Одним з таких кроків стала участь у програмі безпеки людини «Кусаноне», на конкурс було подано проєкт «Постачання рентгенологічного обладнання в Дубівську лікарню, Закарпатська область» у партнерстві з громадською організацією «Простір молоді».

За словами директора КНП “Дубівська лікарня” Ігоря Білеги, рентгенівський апарат, який донедавна використовувався у лікарні, виготовлений ще у 80-х роках минулого століття. Щорічно в закладі виконується понад 7 тисяч рентгенографій. Аналоговий рентгенологічний апарат з фіксацією на плівку мав суттєві недоліки та часто виходив з ладу.  Тому необхідність змінити старе обладнання на більш сучасне і нове була великою.  І завдяки гранту лікарня отримала таку необхідну модернізацію обладнання у рентгенологічному кабінеті.  

  • Сьогодні завдяки перемозі у грантовому конкурсі проєктів програми безпеки людини «Кусаноне» лікарня отримала сучасний рентгенапарат. Ми розуміємо, що швидке та ефективне лікування захворювань, надання кваліфікованої допомоги пацієнтам неможливе без якісної та своєчасної діагностики. Тепер у лікарні на заміну старому рентгенологічному обладнанню, що вже вичерпало ресурс, з’явився новий сучасний цифровий рентгенівський комплекс. Нехай він допомагає вам у роботі, рятує життя та здоров’я тим, хто цього потребує, - зазначив селищний голова Денис Каганець.

Присутні мали можливість ознайомитися із роботою рентгенівського комплексу. Як розповідає лікар-рентгенолог Оксана Чорій, важливою перевагою нового рентгенапарата є низька доза опромінення, апарат дає високу якість зображення у порівнянні з плівкою та високу інформативність, є також можливість збільшення зображення, коригування контрастності та яскравості. Це дозволяє лікарю-рентгенологу виявити найменші ознаки порушення структури тканини пацієнта.

Крім того, є можливість зберігання інформації у будь-який час і без втрати якості, як це було із плівковими знімками. Пацієнту рентгенограму можна видати на CD-диск.

Проведення рентгенологічного обстеження проводитись безкоштовно всім мешканцям громади та сусідніх громад, що дозволить вчасно діагностувати захворювання та призначати відповідне лікування.

Програма безвідплатної допомоги “Кусаноне” спрямована на підтримку ініціатив, представлених громадами та громадськими об’єднаннями для задоволення базових потреб на місцевому рівні та має на меті розвиток мирного суспільства, де жодна особа не залишена поза увагою. Гранти, що надаються в межах цієї програми, є частиною офіційної допомоги розвитку Японії Україні.