Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

20.09.2022 16:04

Ініціативна група прозвітувала про результати опитування щодо вигляду муралу на фасаді Дубівського ліцею №2

63f772eb7fec5__opytuvannia.jpg

Впродовж 11-18 вересня у Дубівській громаді проведено збір громадської думки щодо вигляду муралу, який у межах програми «Мріємо та діємо» буде створено на фасаді будівлі Дубівського ліцею №2.

Участь у проведенні кампані зі збору думок взяла молодіжна інціативна група з представників Молодіжної ради, учнів школи та молодих працівників навчальних закладів та органу місцевого самоврядування.

 Команда розробила анкету-опитувальник, розмістила її через гугл-форму та роздрукувала для офлайн-опитування. Також розроблено було листівки з кюар-кодом на онлайн-анкету і розміщено у громадських місцях, на вітринах магазинів   та кафе, на дощі оголошення біля автозупинок, у будинку культури, ЦНАП тощо.

Аби донести інформацію про проведення у громаді акції, поширювали опитувальник та інформацію про збір думок через мережі, офіційний сайт громади та у місцевій пресі. Активно долучились до процесу місцеві блогери, вони надали інформаційну підтримку, зробивши пости про мурал на своїх сторінках у мережі.

Ще одним етапом роботи було проведення очного опитуванння серед місцевих шляхом анкетування. Так, акцію зі збору думок громадськості провела Молодіжна рада під час кінопоказу у будинку культури (опитано 18 осіб), молоді вчителі та учні – у шкільних колективах Дубівсьому ліцеї №2 та Краснянській гімназії, КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр» (всього 120 осіб), волонтери-переселенці допомогли команді зібрати пропозиції щодо бачення муралу від 30 внутрішньо переміщених осіб, що навідувались до волентерського центру за гуманітарною допомогою.

Відтак, опитування пройшло 540 осіб, з них взяли участь в очному анкетуванні 168 реципієнтів та 372 –  в онлайн-анкетуванні. Більше 80 відсотків - це жінки, 41 відсоток - особи у віці старше 26 до 40 років, 60 відсотків з опитаних мають дітей шкільного віку.

Більшість реципієнтів воліли б бачити на фасаді школи малюнок, який створювали юні художники тогоріч на День Незалежності. Він зібрав 184 голоси. Всього на кілька голосів відстає малюнок  на патріотично-військову тематику із зображенням українського воїна – має 170 голосів. Третьою найбільш поширеною пропозицією, яка поступали від жителів громади, є  мурал у вигляді символа громади – герб у поєднанні з елементами вишивки -  78 голосів. За образ гуцулки чи українки на фоні гір віддали голоси 42 громадяни. За етюд з горами та річкою проголосували 32 респонденти. Малюнок на шкільну тематику хочуть бачити на стіні закладу 18 осіб.

Результати онлайн-голосування

Були і цікаві пропозиції від громадськості. Так, деякі громадяни писали, що хотіли б, аби зобразили на стіні гімназії: "Дівчину, як символ України", "Як палає Москва", "Портрет Олександра Сливки" тощо.

Надалі за результатами опитування  мураліст підготує макет майбутнього муралу і вже невдовзі його буде представлено громадськості. Тож попереду – ще один етап збору пропозицій чи затвердження запропонованого малюнка. І тільки після того розпочнуться роботи з нанесення малюнка на  стіну.

Проєкт реалізовується Програмою  "Мріємо та діємо",  впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

Ініціативна група проєкту.

 

На фото - процес збору пропозицій від громадськості.

Схожі публікації: