Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

23.02.2023 11:10

Мешканців громади запрошують створювати патронатні сім'ї

63f72df3a2968__5ed609a34ea28805860741.jpg

16 лютого під час засідання комісії з питань захисту прав дітей при Дубівській селищній раді начальник Служби у справах дітей Марія Ребар розповіла присутнім про нову форму сімейного виховання - патронат над дитиною,  яка передбачає  надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Як пояснила Марія Миколаївна, для України це нове явище, проте в розвинутих країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків. 

- У світі робота патронатними прийомними батьками – це поширена і дуже почесна практика.  Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом, - зазначила Марія Ребар.

А також надала інформацію, що таке патронатна сім'я та як можна стати патронатним вихователем.  Тож закликала зацікавлених мешканців громади створювати патронатні сім'ї.

Детально про те, хто такі патронатні сім'ї та як стати патронатним вихователем, описано нижче.  

 

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має вищу освіту, позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні, добровільного помічника з числа повнолітніх членів сім’ї.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України, а також особи, чиї діти були засуджені, перебувають або перебували у конфлікті з законом.
Кандидат у патронатні вихователі подає за місцем проживання такі документи:

1) заяву;
2) копію паспорта громадянина України;
3) копію трудової книжки (у разі наявності);
4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини»;
5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли 14 віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
6) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.
Після подачі пакету документів та проходження первинного відбору, кандидат в патронатні вихователі скеровується за направленням до Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім‘ї дітей та молоді для проходження спеціального навчання, за результатами якого отримує рекомендації щодо можливості влаштування в його сім‘ю дітей для надання послуги патронату. В подальшому з кандидатом укладається договір про забезпечення патронату над дитиною (дітьми).

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

 – новонароджені   діти, залишені в   пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
– підкинуті, знайдені діти;
– безпритульні діти;
– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;
– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО;
– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Одночасно під патронат в одну сім’ю можуть бути влаштовані діти (не залежно від їх кількості), які є братами – сестрами, або які до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3-х місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.


ПЛАТА ПОСЛУГ ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ СКЛАДАЄТЬСЯ З:

соціальна допомога на утримання влаштованої під патронат дитини обсягом у 2,5 прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць:

Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.