Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

03.04.2024 10:07

«Головне вірити у власну ідею», - директор Калинівського МРЦ Тетяна ІВАЧЕВСЬКА

660d4fda197fe__432940043_1110861363365419_3923227302697898930_n.jpg

«Головне вірити у власну ідею», - Тетяна ІВАЧЕВСЬКА

Калинівський міжшкільний ресурсний центр у Дубівській територіальній громаді працює ще з 1977 року. За цей час тут відбулося чимало змін та змінилося багато керівників. Уже 4 роки заклад очолює Тетяна Івачевська. За підтримки та за співпраці з відділом економічного розвитку, інвестицій, інформаційної політики, туризму  Дубівської селищної ради керівниця шукає нові можливості для розвитку установи: бере участь у грантових програмах, тренінгах та семінарах, готує проєктні заявки для конкурсів. Минулого року разом з проєктними менеджерами відділому економічного розвитку, інвестицій та інформаційної політики керівниця закладу розпочали співпрацю з Програмою розвитку ООН.

Про важливість та результати роботи з міжнародними донорами, отриману допомогу та її вплив роботу ресурсного центру, плани на майбутнє та подальші перспективи розвитку закладу – розповіла Тетяна Івачевська.

  • Тетяно, розкажіть, будь ласка про ресурсний центр, який Ви очолюєте?

Калинівський міжшкільний ресурсний центр має багатолітню історію: за 46 років діяльності закладу тут здобули фах десятки тисяч учнів.  Сьогодні ми готуємо спеціалістів торгівельної, швейної та транспортної справи, водіїв різних категорій, операторів комп’ютерного набору. Загалом, наразі в нашому закладі здобувають свою першу робітничу професію 392 учнів. Колектив невеликий, всього 25 працівників, але надзвичайно згуртований, професійний та креативний. Окрім рутинного навчального процесу ми організовуємо різні акції та допомагаємо нашим збройним силам. З початку повномасштабної війни ми передали три грузові автомобілі для військових.

  • Як розпочалася співпраця Центру з Програмою розвитку ООН?

У липні минулого року Дубівська громада доєдналася до формування пропозицій для Каталогу проектних ідей у Закарпатській області. Колектив нашого ресурсного центру активно долучився до цієї ініціативи ПРООН. Ми у співпраці з відділом економічного розвитку, інвестицій, інформаційної політики, туризму підготував проєктну пропозицію «Швейний хаб «Модна тайстра»: простір юного дизайнера-підприємця». Нашу ідею підтримали, і мене разом з головним спеціалістом цього відділу  Яну Меклеш запросили на тренінг з проєктного менеджменту у Мукачево. У серпні ми долучилися до навчання з написання проектів, а у жовтні – з франтрайзингу. Отримані на тренінгу знання допомогли нам вдосконалити нашу проєктну заявку.

 

  • І як все склалося далі?

У рамках проєкту «Посилення стійкості громад у регіонах України», який реалізовувала ПРООН за фінансової підтримки уряду Великобританії наш проєкт підтримали: для Калинівського МРЦ було придбано 5 сучасних швейних машинок й відкрито швейний хаб. Ця модернізація освітнього середовища професійно-технічної освіти стала значущою для нашого закладу.

  • Які зміни відбулися в Центрі після отриманої допомоги?

Завдяки підтримці ПРООН у закладі було працевлаштовано молодого вчителя зі швейної справи та відкрито додаткову групу зі спеціальності. Учні після закінчення дворічного навчання у закладі здобувають свою першу робітничу кваліфікацію «Швачка І розряду». Варто зазначити, що після відкриття швейного хабу неабияк зросла зацікавленість до швейної справи серед старшокласників. Учні мають намір відшивати футболки з логотипами та екосумки.  У наших планах щомісячно виготовляти  50 футболок та  екосумок.  У перспективі наш заклад заключить договори на реалізацію цієї продукції з підприємцями громади, закладами освіти та сусідніми громадами. А вивчаючи ринок та вподобання потенційних покупців, учні відшиватимуть не тільки  сумки та футболки, й інші практичні речі: рукавиці, фартухи, різні аксесуари. Виручені кошти з реалізації виробів будуть спрямовані на розвиток хабу та закладу загалом, що і посилює сталість нашого проєкту та громади в цілому. Також варто виокремити й те, що у нас уже є замовлення відшивати маскувальні сітки для бронетехніки і таким чином наближувати нашу перемогу.

  • У Дубівській громаді ПРООН підтримала цьогоріч ще один проєкт…

Так, це проєкт з облаштування палат КНП «Дубівська лікарня» новими кондиціонерами. Це важливий крок у забезпеченні комфортних умов для пацієнтів та покращенні якості медичних послуг у нашій громаді. Чому це критично важливо? Бо одним з ключових критеріїв для отримання контракту з Національною службою здоров'я України на фінансування пакету медичних послуг є наявність кондиціонерів у лікарні. Це стандарт, що гарантує стабільні умови для роботи  медичного персоналу, а це 87 працівників.

  • Які поради щодо співпраці з міжнародними донорами можете дати іншим громадам Закарпаття?

Головне, вірити у власну ідею та чітко знати, яких результатів прагнеш досягти. Співпраця з Програмою розвитку ООН стала для нашої громади колосальним досвідом, яким ми використовуватимемо надалі для розширення співпраці з міжнародними донорами. Ми зрозуміли, що отримати підтримку – реально. І це стало неабияким поштовхом та мотивацією до ще більших планів та амбіцій щодо розвитку нашого центру та громади загалом. Тепер ми чітко знаємо: виклики сьогодення можна подолати, заручившись підтримкою з боку міжнародних організацій. Цей шлях потребує зусиль, але він цікавий та результативний.

Віолета БОЙКО.