Дубівська територіальна громада

Закарпатська область, Тячівський район

23.02.2023 09:41

Інвестиційний паспорт Дубівської громади

панорама-Дубового.-Автор-світлини---Олександр-Савенко..jpg

Історія

Громада Дубове заснована у 2020 році. Географічно населені пункти розташовані в західній частині України, у самому серці Карпат, де відкриваються неймовірно мальовничі краєвиди.

Перша згадка про поселення в історичних джерелах датується 26 січня 1591 року. За переказами, назва поселення походить від старих дубів, які росли в центрі поселення. Вірогідніше, що саме село було оточене дубовим лісом. Протягом півтисячоліття Дубове входило до складу кількох державних утворень: Австро-Угорщини, Чехословаччини, Карпатської України, Угорщини, УРСР, незалежної України.

Розвиток населеного пункту пов’язаний з функціонуванням у радянські часи Закарпатського вертолітного виробничого об’єднання, яке спеціалізувалося на виробництві товарів авіаційної промисловості. Зараз підприємство не працює.

У 1755 році поселення було центром лісництва, що сприяло зростанню населення. У довоєнний період, крім корінних русинів, тут проживали різні етнічні групи, в тому числі євреї. Про це свідчить синагога в центрі селища, яку за радянських часів перетворили на будинок культури. А на околиці є старий єврейський цвинтар. Цвинтарем тут опікується єврейська громада. 

У селі Калини діє етнографічний музей «Калина» , який вирізняється колекціями гуцульського одягу, зброї, знарядь праці, предметами побуту. Тут можна побачити плуг, автентичне кухонне начиння, одяг, водяне колесо, гуцульську хату і навіть крісло першого президента Карпатської України – Августина Волошина та ще безліч речей побуту. На території садиби є ботанічний сад, де ростуть банани, лимони, кавові дерева.

На околиці села Дубове, на території приватного ресторану, розташованого на березі річки Тересва, встановлено бетонний пам’ятник розбійнику Пинті. Повстанець Григір Пинтя – популярний персонаж закарпатського фольклору. Про Марамороша – найвідомішого розбійника – складали легенди, пісні, написано дитячі книжки.

У центрі села Красна розташована церква Успіння Богородиці ХІХ ст., пам'ятка архітектури, збудована у 1861-1879 роках. Внутрішнє оздоблення храму унікальне тим, що над ним працювали майстри, запрошені з Франції. Іконостас розписав відомий закарпатський художник Ігнатій Рошкевич. У церкві є цінні дзвони 1925 року виготовлення, привезені з Франції.

Економіка та добробут 

Природні ресурси сформували головний пріоритет економіки громади. У 2022 році в несільськогосподарських секторах економіки працювало понад півтисячі суб’єктів господарювання. Тут переважають малі підприємства, які займаються переважно лісопереробною та деревообробною діяльністю, торгівлею, транспортними послугами та будівництвом.

Нині в громаді працює 45 деревообробних підприємств та підприємств, що спеціалізуються на виготовленні меблів та столярних виробів, а також первинній обробці деревини. 

На території громади працює державне лісогосподарське підприємство, яке є одним із найбільших роботодавців.

Дубівська громада має хороший туристичний потенціал. Тут є мінеральні джерела - буркут. А найбільш привабливою для туристів є гора Апецька, яка є візитною карткою громади, через яку прокладено туристичні маршрути. У громаді розвивається зелений туризм, виробництво крафтового сиру, вівчарство, бджільництво та форельне господарство.

Одним із важкодоступних об'єктів є ретрансляційна телекомпанія " Красна" . Розташований у селі Красна на вершині гори Конець (місцева назва – Гича) – 1302 м над рівнем моря, приблизно за 6 км від центральної дороги. Вежа була побудована в 1969 році. З вершини Конця відкриваються неймовірні гірські краєвиди.

На території громади знаходиться гора Апецька, яка є вершиною Українських Карпат.  У ясну погоду звідси видно гору Говерлу, до якої 38 км.

Громада і війна

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Дубівська громада прихистила понад 1,5 тисячі внутрішньо переміщених осіб, забезпечивши їх житлом та харчуванням.

Частина новоприбулих оселилася у приватному секторі, а частина була забезпечена безкоштовним житлом шляхом створення та обладнання притулків на території  лікарні та гуртожитку коледжа. Зараз у цих притулках триває ремонт, покращуються умови проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Також організовано гуманітарний штаб для переселенців. Сільський голова Денис Каганець налагодив стосунки з благодійними організаціями, які надавали гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Нині більше 60 чоловіків Дубівської громади зі зброєю в руках захищають Батьківщину.

Дубівська селищна рада всіляко підтримує військовослужбовців. Громада передала на потреби військових вантажівки, шкільний автобус, ноутбуки, комп’ютери та принтери, також забезпечує  паливом . Благодійники та небайдужі мешканці також активно допомагають військовим: передають військовим на передову джипи, теплий одяг, продукти.

З початком бойових дій місцеві волонтери організували збір гуманітарної допомоги для потреб військових та переселенців. Колективи навчальних закладів долучаються до збору гуманітарної допомоги, влаштовують ярмарки, збирають кошти на підтримку військових та плетуть маскувальні сітки.

До плетіння сіток також залучаються працівники культури та члени молодіжної ради.

 Люди Громади

Селищному голові Денису Каганцю 41 рік. Голова громади народився та виріс у Дубовому. Громаду очолив у 2020 році. До цього був г директором компанії, що спеціалізується на будівельно-ремонтних роботах.

Роботи по відновленню лісу, діти разом із селищним головою Денисом Каганцем

За 2 роки перебування на посаді очільника громади він дбав про добробут мешканців та розвиток громади. За його сприяння було реалізовано ряд успішних проектів.

У 2021-2022 роках реалізовував проект «Постачання рентгенівського обладнання в Дубівську лікарню Закарпатської області в рамках програми безпеки та безпеки людей Кусаноне (Посольство Японії);

 

Новий рентгенівський апарат, отриманий в рамках програми Kusanone.

Протягом 2021-2022 років реалізовано низку проектів з реконструкції та капітального ремонту закладів освіти громади. Так, у Дубівському ліцеї замінено вікна та двері, добудовано додаткові приміщення у Дубівській гімназії №1, замінено покрівлю у Калинському ліцеї, такі ж роботи проведено на будівлі Дубівської гімназії №2.

У 2021 році відкрито КП "Інклюзивно-ресурсний центр", який опікується дітьми з особливими освітніми потребами. Реконструкцію приміщення під центр проводили за кошти місцевого бюджету.

Інклюзивно-ресурсний центр

У 2020 році в селі Красна збудовано нове приміщення під амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

У 2022 році проведено реконструкцію дитячого майданчика. У двох населених пунктах встановлено два тренажерних майданчики. Один із них реалізовано в рамках проекту «Влаштування спортивного майданчика на території Калинівського ліцею» в рамках конкурсних ініціатив місцевих карпатських громад Єврорегіон «Карпати-Україна».

У 2022 році селищна рада працювала над створенням комфортних умов для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Наразі завершено роботи з капітального ремонту приміщень першого поверху  лікарні. Також тривають роботи в гуртожитку коледжу, що дасть можливість прийняти близько 250 осіб.

Безкоштовне проживання внутрішньо переміщених осіб на території міської лікарні та гуртожитку коледжу

Chendey Fest ще дуже молодий. Він проводиться лише дтретє, але вже став дуже відомим у письменницькому колі. Це кількаденна літературно-мистецька акція в Ужгороді та Дубовому на честь відомого місцевого письменника, лауреата Шевченківської премії Івана Чендея. У Дубовому учасники заходу проходять маршрутом «Стежками Івана Чендея» . Стартують з Дубового і прямують до Ясенової гори, де знаходиться родинна хата Чендеїв.

Стратегія розвитку

Хоча Дубівська громада ще досить молода, але має амбітні плани розвитку. Прагне покращити життя в громаді до європейських стандартів, створити передумови для того, щоб молодь залишалася в селах і розвивала їх. Тому громада сприяє розвитку середнього та малого бізнесу,  виробництві, зокрема, сироварень, підтримує вівчарство та бджільництво, які є автентичними заняттями предків. Усе це може зацікавити потенційних партнерів та сприяти спільній реалізації проектів, пов’язаних із екологією, туризмом, розвитком спорту, медицини, розвитком інфраструктури.

Серед пріоритетних завдань громади – будівництво очисних споруд та заводу з переробки дикорослих ягід, якими багатий край, а також є можливість відкрити тут індустріальний парк.

Серед майбутніх кроків – теплосанація навчальних закладів, будівництво модульної котельні, яка обігріватиме 5 соціально-освітніх закладів громади та захист населених пунктів від водних ушкоджень шляхом будівництва водозахисних споруд на річці Тересва в межах громади.

Також у пріоритеті покращення дорожньої інфраструктури, розвиток туризму, соціальних послуг та спорту в громаді. Є намір побудувати на території громади багатофункціональні майданчики та реконструювати стадіон «Карпати» .

 

Відкриття воркаут-майданчика в смт Дубове

Список джерел